Home

Achtergrond 167 x bekeken

Illegalen blijven populair bij werkgevers, ondanks open grenzen

Illegale werknemers blijven populair onder werkgevers, ondanks de openstelling van de Europese binnengrenzen per 1 mei 2007 en ondanks het afschaffen van de tewerkstellingsvergunningen.

Dit blijkt uit een onderzoek dat minister Donner (sociale zaken) heeft laten doen onder werkgevers over de naleving van de Wet arbeid vreemdeling (Wav).

De voorkeur van werkgevers heeft ook een duidelijke reden: Illegalen zijn goedkoop en werken harder, zo geven ze aan in het onderzoek. Donner concludeert dan ook dat de de kans bestaat dat werkgevers illegale werknemers in dienst zullen blijven nemen, ook al gaan de grenzen voor werknemers uit andere landen (verder) open. Controle op illegale werknemers en het uitdelen van boetes blijft daarom belangrijk, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Ongeveer driekwart van de ondervraagde werkgevers verwacht dat wanneer de overheid niet zou handhaven bijna alle werkgevers met buitenlandse werknemers zouden werken zonder een tewerkstellingsvergunning aan te vragen. Een op de drie werkgevers denkt wel dat de kans op een boete mee weegt bij het al dan niet inschakelen van illegalen. Dit geeft aan dat controle van de Arbeidsinspectie en het uitdelen van boetes belangrijk zijn. De Arbeidsinspectie is de afgelopen jaren flink uitgebreid. De maximale boete voor werkgevers is in 2005 flink verhoogd en bedraagt nu € 8.000 per illegale werknemer.

In dit onderzoek is ook gekeken hoe vaak werkgevers illegale werknemers in dienst nemen. Een grove schatting komt uit op 9 procent van het aantal werkgevers; in 2004 zou dit 11 procent zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.