Home

Achtergrond 207 x bekeken

ISN: resultaat importbig lager dan van Duitse big

Bedrijfseconomisch zijn biggen van Duitse herkomst voor de varkenshouders in Duitsland voordeliger dan biggen die worden geïmporteerd uit Nederland en Denemarken.

Dat gelooft varkenshoudersorganisatie ISN op basis van berekeningen van de bedrijfsadviesringen in de regio Weser-Ems. Uitgaande van die cijfers uit 2005/2006 heeft een Duitse big aan het eind van de productiecyclus – als vleesvarken – € 1,39 minder gekost dan een uit Nederland geïmporteerde big en € 1,88 minder dan een Deense big.

De Nederlandse en Deense biggen zijn veelal wel sterker dan de Duitse soortgenoten, zo constateren de rekenaars. De uitval in de vleesvarkenproductie met Duitse biggen is krap 1 procent groter.Daar staat echter tegenover dat de inkoopprijs lager is. In combinatie met een hoger spiervleesaandeel wordt dit nadeel daardoor duidelijk gecompenseerd, zo geeft de Duitse bond de bevindingen weer.

De conclusie van de ISN is dat het niet zo lonend is om voor Nederlandse en Duitse biggen te kiezen als de statistieken doen vermoeden. Die statistieken laten een nog steeds groeiende import zien. In het lopende jaar komt de import van Nederlandse biggen naar schatting uit op 2,6 miljoen dieren en van Deense op 3,7 miljoen.Ten opzichte van 2001 loopt daarmee de groei in totaal op naar 260 procent.

Voor de Nederlandse biggenexport is Duitsland de grootste afnemer. De export van biggen naar Duitsland wordt echter belemmerd doordat Nederland niet de artikel 10-status heeft voor de ziekte van Aujeszky. De discussie over het wel of niet aanvragen van die status zal binnenkort weer gevoerd worden.

Uit onderzoek van de NBHV en het PVV blijkt dat Nederlandse biggen verder een goede reputatie hebben in Duitsland. PVV en NBHV willen een project gaan uitvoeren om de export van biggen naar Duitsland te stimuleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.