Home

Achtergrond 163 x bekeken

IPCC en Al Gore winnen Nobelprijs voor de Vrede

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en Al Gore hebben de Nobelprijs voor de Vrede 2007 toegekend gekregen.

Dat maakte het Nobelcomité vrijdag in de Noorse hoofdstad Stockholm bekend. De uitreiking van de prestigieuze onderscheiding heeft op 10 december in het stadhuis van Oslo plaats.

Volgens het Noorse Nobelcomité krijgen het VN-panel en de voormalige Amerikaanse vicepresident de onderscheiding voor hun "inspanningen om kennis op te bouwen en te verspreiden over de door de mens gecreëerde klimaatverandering, en het leggen van de fundamenten voor maatregelen die nodig zijn om dergelijke verandering tegen te gaan''.

De 59-jarige Gore was vicepresident van de Verenigde Staten van 1993 tot 2001 onder president Bill Clinton. Sinds zijn mislukte poging om president van de VS te worden in 2000 zet hij zich volledig in voor de bescherming van het milieu. Volgens het Nobelcomité is Gore al jaren een van de "toonaangevende milieubeschermers in de wereld''.

In het IPCC werken de beste klimaatwetenschappers van de wereld samen. De Indische leider van het IPCC, Rajendra Pauchari, zei tegen de Noorse televisie "volledig overweldigd'' te zijn. ,,Deze prijs is voor de internationale VN-gemeenschap en alle staten die ons ondersteunen.'' Het IPCC zetelt in het Zwitserse Genéve.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.