Home

Achtergrond 185 x bekeken

Hogere heffingen aan PPE voor leghennenhouders

Leghennenhouders krijgen in 2008 te maken met aanzienlijk hogere PPE-heffingen dan in eerste instantie was begroot.

Dit blijkt uit de definitieve begroting van het Productschap Pluimvee en Eieren, die de openbare bestuursvergadering morgen vaststelt.
Ten opzichte van de concept-begroting van september zijn de heffingen voor leghennenhouders sterk verhoogd. In plaats van de voorgestelde verhoging van € 2,25 per 1.000 dieren staat in de begroting nu een stijging van € 21,61.

De PPE-heffing per duizend opgezette leghennen varieert afhankelijk van het huisvestingsysteem daarmee van € 76,24 tot € 96,75. De extra stijging heeft te maken met de aangevraagde EU-subsidie voor vaccinatiekosten. Deze subsidie bedraagt maximaal 50 procent van het totale subsidiebedrag. Dit betekent dat de overige 50 procent uit het veeziektenfonds moet komen.

Ook opfoklegbedrijven krijgen te maken met een hogere stijging dan in de conceptbegroting. In dit geval komt dat door aangevraagde EU-subsidies voor serologisch onderzoek. Voor de vleeskuikenhouders is er geen verandering in de conceptbegroting. Per 1.000 opgezette eendagskuikens moet volgend jaar € 4,03 betaald worden.

De heffingen voor de hele pluimveesector worden ten opzichte van 2007 verhoogd met circa 1,6 miljoen euro tot 10,4 miljoen euro. Mogelijk vindt er begin 2008 een verlaging plaats als blijkt dat het saldo in het Mg-fonds hoog genoeg is. De stijging wordt vooral veroorzaakt door afzetbevordering en subsidies voor vaccinatiekosten en onderzoek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.