Home

Achtergrond 296 x bekeken 2 reacties

Het gaat om meer dan certificaten

Voedselveiligheid en dierwelzijn staan dicht bij elkaar. Als we goed voor de varkens zorgen, zorgen zij voor een goede en gezonde productie. Daarom werken wij alleen met gekwalificeerde veeartsen en voerleveranciers. Daarnaast zorgen we voor een schone, hygiënische leefomgeving en zorgen we ervoor dat de varkens zo min mogelijk stress ondervinden.

Veevoer

Veevoerfabrikanten spelen een grote rol bij de voedselveiligheid. Een lekker en veilig varkenslapje voor de mens, begint immers bij goed voedsel voor het varken.
De voerleverancier waar wij van voeren is daarom ook GMP+ gecertificeerd. Het is niet wettelijk vastgelegd dat veevoederfabrikanten hieraan moeten voldoen. Het heeft wel een meerwaarde voor boer en consument. GMP+ legt namelijk de nadruk op de hygiëne in de productiefase.

Medicijngebruik

Iedere dag gebruiken we medicijnen bij de varkens. Bij voedselveiligheid is dit een zeer belangrijk onderdeel. Wij gebruiken alleen medicijnen in nauw overleg met de dierenarts en we proberen het medicijngebruik zo laag mogelijk te houden. Bij iedere afdeling hebben we hokkaarten hangen. Hierop noteren we de dag van behandelen, wachttijd (alleen bij zeugen en vleesvarkens), aantal cc dat gespoten is en het batchnummer van het flesje. Dit laatste is belangrijk voor de tracking en tracing. Mocht er uiteindelijk iets met het stukje vlees zijn dat bij ons vandaan komt, dan kan het tot en met het flesje medicijn dat ooit bij dat varken is gebruikt, terug gehaald worden. Ik vind het heel belangrijk dat zulke punten goed genoteerd worden. Ik zie het namelijk als een stuk verantwoordelijkheid richting consument.

Vermijden van stress

Het vermijden van stress in de stallen is ook belangrijk, voornamelijk met het oog op diergezondheid en dierwelzijn. Werken met respect voor mens en dier is erg belangrijk. In ons dagelijks werk letten wij hier zelf op en wij verwachten ook dat de bedrijven en personen waar wij mee samenwerken dit doen. Ook de transporteurs van onze varkens horen de dieren netjes te behandelen.

Certificaten

De IKB regeling komt in veel punten overeen met de hygiëne check die ik uitvoer voor PorQ. De volgende punten zijn daarvan het belangrijkste:
- goede scheiding schone en vuile weg;
- duidelijke en aangename hygiënesluis;
- geen transporteurs op het schone bedrijfsgedeelte laten komen;
- spoelplaats voor transporteurs;
- goede afleverruimte (met duidelijke scheiding schoon en vuil);
- hygiënisch met kadavers werken (handen wassen, kleding wisselen etc.);
- reinigingsmiddelen en gevaarlijke stoffen in aparte ruimtes bewaren;
- een gescheiden ruimte voor diergeneesmiddelen;
Om het IKB certificaat te mogen hebben moet je aan al deze punten voldoen. Wij voldoen hieraan, maar ik zou het nog perfecter willen hebben. Het is niet alleen om het certificaat, maar ook om de gezondheid van onze dieren. Hoe hygiënischer er gewerkt wordt, hoe gezonder je varkens zijn. En dit laatste zorgt voor betere resultaten maar ook voor goed dierwelzijn en meer werkvreugde!

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Monique

    Hoi Hanneke, goed stuk over voedselveiligheid en dierwelzijn. Ik hoop dat meer jonge boeren en boerinnen er zo over denken. ... enne mooie foto! Succes met de rest van de opdrachten. Groetjes Monique

  • no-profile-image

    Monique

    Hoi Hanneke, goed stuk over voedselveiligheid en dierwelzijn. Ik hoop dat meer jonge boeren en boerinnen er zo over denken. ... enne mooie foto! Succes met de rest van de opdrachten. Groetjes Monique

Of registreer je om te kunnen reageren.