Home

Achtergrond 188 x bekeken 1 reactie

HPA: akkerbouw draagt wèl bij aan beter klimaat

Het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) vindt dat akkerbouwgewassen wel degelijk een grote rol spelen in het beperken van de CO2-emissie.

Het HPA verwerpt de stelling van de Stichting Natuur en Milieu (SNM) dat de akkerbouw helemaal niet zo milieuvriendelijk is.

Het HPA voert een imagocampagne over de akkerbouw. Als onderdeel van de campagne zijn spandoeken langs de weg gezet om het publiek er op te wijzen dat suikerbieten meer CO2 uit de lucht halen dan bos. SNM noemt deze actie boerenbedrog.

Wynand Vogels, voorzitter van de HPA-begeleidingscommissie van de pr-campagne 'Akkerbouw brengt land tot leven', stoort zich aan de bewering van SNM. "Onze stelling is door diverse instanties bevestigd. Als je op één hectare 40 jaar lang bieten verbouwt dan wordt vier keer meer CO2 gebonden dan wanneer daar bos staat. Het argument van SNM dat bieten weer van het land verdwijnen is niet steekhoudend. Ook bos wordt ooit een keer gekapt. Bovendien zorgt de akkerbouw er voor dat het gehalte aan organische stof in de grond toeneemt. Organische stof legt veel CO2 vast."

De imagocampagne wordt volgend jaar uitgebreid, zegt Vogels. "We gaan dan ook aandacht schenken aan aardappels, uien en graan. Uit onderzoek van het Centrum Landbouw en Milieu blijkt dat aardappelen uit de eigen regio het meest milieuvriendelijke voedsel is. Het is van de zotte dat SNM er aan voorbij gaat dat de akkerbouw ook zorgt voor een goede voedselvoorziening. Als SNM overal bomen wil neerzetten, moet het voedsel uit andere landen worden gehaald. Dat is bepaald niet milieuvriendelijk."

Eén reactie

 • no-profile-image

  Harry suikerbiet

  Kijk das nou wat SNM wil, alles maar van "buiten" halen, akkers hier vol met bos en de boer mag dan her en der een schommel neerzetten om het voor de toerist aantrekkelijk te maken, als dit doorgaat is het snel gedaan met het beeld en het leven op het platteland!!
  Daar horen boeren akkerbouw en vee.
  SNM wil het eten uit het buitenland halen en dat houd simpelweg in meer kap en afbranden van oerbossen, en nog meer geld naar landeigenaren.
  SNM moet zich eerst es druk gaan maken over dat soort zaken, breng eerst maar meer eerlijkheid in die landen.
  Begin bij gewasbescherming voedselveilighied kinderarbeid slavernij ect.
  Maar daar hoor je niemand over , dan steekt heel Europa de kop in het zand.
  HPA ga zo door, top actie.

Of registreer je om te kunnen reageren.