Home

Achtergrond 172 x bekeken

Groningse bacteriën weer veilig thuis

De bacteriën die eerder deze maand met een spaceshuttle in het heelal zijn geschoten, zijn weer veilig terug in Groningen.

De bacteriën maken deel uit van een experiment van het Groningse bedrijf Bioclear, dat in de ruimte een nieuw type luchtfilter wilde testen.

De proef mislukte eerder tweemaal. De bacteriën waren in 2003 aan boord van de spaceshuttle Colombia, die verongelukte. Afgelopen zondag is de spaceshuttle met daarin de metalen box met monsters veilig geland in de woestijn van Kazachstan, zo maakte Bioclear vandaag bekend.

Onderzoekers van Bioclear gaan komende maanden bekijken welke effecten gewichtloosheid op de bacteriën heeft gehad. Pas na een tweede test in de ruimte, waarbij de duurzaamheid onderzocht wordt, zou het nieuwe type biologisch luchtfilter daadwerkelijk ingezet kunnen worden. De verwachting is dat het nog zeker enkele jaren gaat duren voordat het zover is.

Nu wordt lucht in ruimtevaartuigen nog gefilterd met koolstof. Maar het in de ruimte brengen van dat materiaal kost ongeveer 35.000 dollar per kilo. De biologische luchtfilters die Bioclear heeft ontwikkeld, kunnen een goedkope en duurzame oplossing bieden, aldus het bedrijf.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.