Home

Achtergrond 207 x bekeken

Groeimarkt voor chrysant ligt in Oost-Europa

In Oost-Europa kan de afzet van chrysanten de komende jaren nog flink groeien.

Dat blijkt uit onderzoek door het Productschap Tuinbouw.

De welvaart groeit snel in Oost-Europa en daarvan kan de export van chrysanten de komende jaren profiteren. Die groei van de welvaart betekent echter ook dat rekening wordt gehouden met groei van de productie van chrysant in Rusland, Oekraïne en Polen. Daar komt meer geld beschikbaar om te investeren in modernere kassen. Maar de Nederlandse kwekers – nog altijd verre weg de grootste leveranciers binnen Europa – zullen hier voorlopig nog geen last van krijgen.

Niet alleen Nederlandse kwekers, ook de concurrentie uit Afrika en Colombia weet met chrysanten inmiddels de weg te vinden naar met name Rusland. De verwachting is dat de productie van chrysanten in met name Afrika zal toenemen en een concurrent wordt binnen Europa. Zeker als het vervoer van bloemen per schip succesvol wordt, krijgt de Nederlandse chrysantenteelt met concurrentie van goedkope chrysanten uit Afrika te maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.