Home

Achtergrond 186 x bekeken

'Google dicht bij lancering nieuwe telefoondienst'

Internetzoekmachine Google is dicht bij de lancering van een nieuwe strategie om de telefoonindustrie wakker te schudden.

Het bedrijf heeft software ontwikkeld die ervoor zorgt dat telefoonproducenten hun telefoons toegankelijk kunnen maken voor Google-toepassingen en diensten, zoals Google Maps, YouTube en Gmail. Dit schrijft Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vandaag op haar site.

Volgens de krant zal de aankondiging van de nieuwe dienst binnen twee weken plaatsvinden en zal het product halverwege 2008 op de markt worden gebracht. Er wordt al maanden gespeculeerd over de nieuwe telefoondienst van Google. Sommige media schreven dat Google een eigen telefoon op de markt zal brengen om te concurreren met de iPhone van Apple. Liefhebbers en diverse kranten spraken al over de 'Gphone'.

Het lijkt er echter op dat er alleen sprake zal zijn van software en diensten op de mobiele telefoon. Dit past ook beter in de huidige strategie van Google. De zoekmachine wil, volgens The Wall Street Journal, de telefoonsoftware toegankelijk maken voor ontwikkelaars. Zij kunnen dan zelf geprogrammeerde onderdelen toevoegen.

Met het gratis systeem zou Google niet alleen het betaalde Windows Mobile van Microsoft willen beconcurreren, maar ook de machtspositie van telecombedrijven willen ondermijnen. Google wil, zo is de verwachting, namelijk ook concurrenten toelaten op de nu nog gesloten netwerken.

Er zijn diverse aanwijzingen voor de plannen van Google. In september vroeg het bedrijf een patent aan voor Gpay, een betaalsysteem voor mobieltjes. Bovendien wil het meedingen naar licenties voor het mobieletelefoonnetwerk. Daarnaast nam het concern twee weken geleden het Finse bedrijf Jaiku over, die belangrijke patenten bezit op het gebied van SMS-diensten. Google zelf houdt zich tot nu toe op de vlakte, maar heeft de geruchten ook niet ontkend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.