Home

Achtergrond 194 x bekeken

Glastuinbouw Golfstaten heeft potentie

De overheden van de Golfstaten willen minder economisch afhankelijk zijn van olie-inkomsten en investeren in toenemende mate in de glastuinbouw.

Nederlandse kennis kan worden ingezet om de ontwikkeling van de sector in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) te ondersteunen. Dat staat in het rapport Kansen voor beschermde tuinbouw in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (pdf) van het LEI.

De vraag naar producten van hogere kwaliteit en met een hogere voedselveiligheid neemt toe. Het huidige aanbod van producten is groot en uiterlijk van een goede kwaliteit. Er zijn periodes van relatieve schaarste gekoppeld aan de religieuze kalender zoals de Hadj, die de prijzen al snel doen verdubbelen.

Het merendeel van de 5.500 hectare kassen wordt gebruikt voor de teelt van tomaten en komkommer. Met een gemiddelde kasproductie van circa 8 tot 9 kilo tomaat per vierkante meter is de productie laag. De potenties zijn groot: de topbedrijven produceren 30 tot 45 kilo tomaat per vierkante meter met een hoge waterefficiency. Er zijn 8 topbedrijven.

Veel bedrijven hebben dus nog een lange weg te gaan voordat ze dit hoge niveau benaderen. Ondanks dat een terugverdientijd van 5 tot 6 jaar voor meer geavanceerde kassen, zoals fiberglas multitunnel kassen met koeling, wordt er vanwege kosten nog veel in plastic tunnels geïnvesteerd. Het gevolg is dat de gemiddelde productie in kassen rond de 10 kilo tomaat per vierkante blijft steken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.