Home

Achtergrond 253 x bekeken

Glasgroentetelers: schaalvergroting risicovol

Bijna een derde van de glasgroentetelers zien schaalvergroting als een groeiende bron van risico's.

Dat blijkt uit het door ABN Amro gepubliceerde rapport ‘Tussen ka(n)s en calamiteit’ over risicomanagement in de tuinbouw.

Directeur Martien Penning van adviesbureau Hillenraad herkent de dreigende onbeheersbaarheid van snel groeiende bedrijven. Hoe monitor je alle bedrijfsprocessen als je 30 hectare hebt, verspreid over vier locaties? Welke cijfers heb je daar voor nodig? En ga je de verschillende locaties apart aansturen? Laat je een verliesgevende locatie of activiteit de winst van de andere opslokken?

Dat zijn vragen waar tuinbouwondernemers zich volgens Penning meer mee bezig zouden mogen houden. Zeker omdat de grote bedragen 'vreemd' vermogen waarmee in de huidige grote bedrijven wordt gewerkt niet veel ruimte laten voor onzekerheid.

Volgens tomatenteler Frank van Kleef zijn grote bedrijven met een meerhoofdige leiding de toekomst. "Dat moeten dan wel ondernemers zijn die elkaar aanvullen, want vier goede tuinders met vakmanschap maar zonder visie kunnen nog altijd geen grotere onderneming aan."

Uit de door ABN Amro gehouden enquête blijkt dat 37 procent van de groentetelers heeft groeiplannen en 33 procent is onlangs gegroeid. De gemiddelde oppervlakte van de ondervraagde groentetelers bedraagt 3,8 hectare. De omvang van de groentebedrijven die onlangs gegroeid zijn, bedraagt 4,8 hectare.

Lees ook: ABN Amro: prijsrisico telers toegenomen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.