Home

Achtergrond 213 x bekeken

Glasgroentetelers krijgen vrijstelling PT-heffing 2008

Glasgroentetelers krijgen in 2008 een vrijstelling van betaling van de bijzondere heffing aan het Productschap Tuinbouw (PT).

Dat jaar is een overgang tussen de omzet- en areaalberekening van de PT-heffing, blijkt uit de vergaderstukken van het productschap.

Gisteren ging de sectorcommissie groenten en fruit akkoord met een nieuw stelsel van heffingsberekening voor glastelers. De omzetheffing wordt overboord gezet voor de areaalberekening. Omdat de omzetheffing achteraf wordt geheven zou in het overgangsjaar twee keer betaald moeten worden.

Met de kwijtschelding betalen telers begin 2009 de lagere algemene heffing over 2008 en later dat jaar een volledige areaalheffing over 2009. Het scheelt telers 0,315 procent van de omzet, circa 75 procent van de totale heffing.

Bij de behandeling van het agendapunt in de sectorcommissie stelde brancheorganisatie Plantum dat de areaalheffing voor kwekers van uitgangsmateriaal problematisch kan uitpakken. Zij hebben veel teeltwisseling. Afgesproken is dat nog gekeken wordt naar het effect voor deze groep. Uit berekening van het PT blijkt dat de heffing voor 86 procent van de telers niet verandert.

Ook fruittelers voeren per 2009 één areaalheffing in. De bijzondere heffing werd al via het areaal berekend, maar ook de algemene en overige heffingen zullen vanaf 2009 ook via deze berekeningsgrondslag worden bepaald. De vollegrondsgroentensector hanteert de areaalheffing al vanaf het komende jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.