Home

Achtergrond 213 x bekeken 1 reactie

Gewasbescherming kost akkerbouwer steeds meer geld

Akkerbouwers zijn steeds meer geld kwijt aan de gewasbescherming. Terwijl de hoeveelheid werkzame stof die ze gebruiken sterk is gedaald.

Dat stelt onderzoeker Jakob Jager van het onderzoeksinstituut LEI. “Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is tussen 1990 en 2005 bij vrijwel alle gewassen gedaald, behalve bij uien. De kosten per hectare zijn sinds 1990 toegenomen. Dat komt omdat de gewasbeschermingsmiddelen duurder zijn geworden.”

Bij gerst zijn de kosten het sterkst gestegen, met meer dan 60 procent. Bij consumptieaardappelen en zaaiuien zijn de kosten in dezelfde periode met 45 procent toegenomen. De kosten voor de gewasbescherming verschillen sterk per gewas, zegt Jager. “Vooral bij zaaiuien en pootaardappelen zijn de kosten naar verhouding hoog.”

De hoeveelheid werkzame stoffen die op de gewassen komt daalt voortdurend, zegt Jager. “Voornamelijk in de aardappelen is door de sterke beperking van de natte grondontsmetting de inzet van nematiciden met 95 tot 99 procent afgenomen. De inzet van herbiciden, die vooral in graan en bieten worden gebruikt, vertoont ook een daling. Het gebruik van fungiciden, die vooral in de aardappel- en zaaiuienteelt belangrijk zijn, laten een wisselend beeld zien. Zo vindt er bij uien en zetmeelaardappelen een stijging plaats.”

Jager kan nog geen inschatting maken hoe het verbruik zich vorig jaar heeft ontwikkeld.

Eén reactie

  • no-profile-image

    boertje

    Dan zijn er ook nog mensen die denken dat we zo maar voor de lol aan het spuiten zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.