Home

Achtergrond 228 x bekeken 3 reacties

Geen strengere regels voor varkenstransporten

Minister Gerda Verburg (Landbouw) treft geen strengere maatregelen om incidenten bij varkenstransporten te voorkomen.

Die boodschap had ze gisteravond voor de vijf Tweede Kamerfracties die wilden dat de minister ingreep nadat afgelopen week opnieuw een varkenstransport niet in orde bleek.

De betrapte vervoerder gaat niet direct aan de ketting. "De vastgestelde overbelading is ter plekke opgelost en er is proces-verbaal opgemaakt. Als het Openbaar Ministerie klaar is met zijn werk, kunnen we kijken of langs bestuursrechtelijke weg de transportvergunning moet worden geschorst of ingetrokken'', aldus Verburg.

De minister stelde niet veel meer te kunnen doen aangezien binnenlandse transporten niet bij vertrek gecontroleerd hoeven te worden.

Een maand geleden debatteerde de Kamer ook al over misstanden tijdens varkenstransporten. Toen wilde Verburg incidenten voorkomen met controle aan de klep van alle naar het buitenland vertrekkende veewagens. Maar aangevoerd door haar eigen partij CDA zette een Kamermeerderheid daar een streep door. De goede vervoerders zouden anders teveel lijden onder de slechte, aldus het CDA.

Verburg wilde verscherpt toezicht nadat in Duitsland een Nederlands varkenstransport van de weg was gehaald omdat er bloed uit de wagens sijpelde. Hoewel de Kamer dus de 100 procentcontroles aan de klep van de vertrekkende wagens tegenhield, controleren AID en dierenartsen van de Voedsel- en waren Autoriteit (VWA) sinds begin oktober wel extra op dierenwelzijn tijdens transport.

Bij zo'n controle werd dezelfde transporteur recent weer van de weg gehaald nadat de Algemene Inspectiedienst (AID) vaststelde dat de wagen te zwaar was beladen. Verburg: "Dit betekent dat de AID gewoon z'n werk doet.''

GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren (PvdD), D66 en PVV vroegen Verburg dinsdag toch over te gaan tot controle aan de klep van elk veetransport. "Dit werkt niet, want ondanks alle ophef is dezelfde vervoerder opnieuw betrapt. De goede vervoerders lijden nu onder de slechte en dat moet je niet toestaan'', aldus GroenLinks. Het is de partij een schrikbeeld dat deze sector zelf met maatregelen moet komen om herhaling te voorkomen.

Volgens de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee is het nog maar de vraag of de regels bij het laatste voorval zijn overtreden. De chauffeur had de zestien varkens in twee hokken gezet zodat ze tijdens het vervoer niet konden vallen. aldus de NBHV.

Zie ook: Debat diertransporten zonder grote partijen

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  r.v.

  jah dit klopt maar het is nu weer het zelfde verhaal als anders. de boeren worden weer aangerekend op fouten van de transportsector

 • no-profile-image

  Joost

  Inderdaad .. uiteindelijk zijn de boeren de meest gedupeerde partij. Maar zij zijn bij uitstek ook de partij die hier iets aan kunne doen door pressiemiddellen te gebruiken tegen de "foute" handelaren.
  Ik wil ook graag even duidelijk aanmerken dat er tot nu toe meestal over transporteurs gesproken daar het in de meeste gevallen gaat om handelaren die de dieren in eigen transportmatriaal vervoeren (eigen vervoer dus en geen transport door derde)

 • no-profile-image

  Joost

  Laten we nu met zijn allen (sector,het rijk,dierenrechters etc.) eens objectief en eerlijk naar het probleem kijken. De sector gaat vaak enkel in de verdediging en zou eens eerlijk en zelfreinigend moeten zijn , ze weten echt heel goed bij wie en waar het vaak fout gaat. Spreek deze mensen erop aan.. het is ook uiteindelijk dodelijk voor jullie eigen boterham. Verder moeten we ook eerlijk zijn , we werken hier op topniveau als het gaat om dierenwelzijn en mileu.. laten we er niet aan moeten denken dat dadelijk door laks gedrag van de sector en onwerkbare regeltjes vanuit het rijk moeten overgaan op importeren van dieronvriendelijk en zwaar mileubelastend vee/vlees. (we moeten immers toch voorzien blijven van vlees.. we gaan nog steeds niet minder vlees eten , wat ieders eigen recht is). Dus wees met zijn allen eerlijk en objectief en maak een van onze sterke kwaliteiten (veehouderij) geen grotere puinhoop maar blijf hiermee vooruitstrevend en blijf hier kennis en geld insteken om nog betere omstandigheden te creeren.

  Bij voorbaat dank!

Of registreer je om te kunnen reageren.