Home

Achtergrond 232 x bekeken

Friesland start onderzoek aardwarmte Sexbierum

De provincie Friesland en Westergozone starten een geologisch onderzoek naar de geschiktheid van de ondergrond voor de exploitatie van aardwarmtebronnen.

Het doel is om te kijken of aardwarmte nabij Sexbierum waar ongeveer 250 hectare nieuw glas moet komen, geschikt is voor de nieuw te vestigen glastuinbouwbedrijven. Het nieuwe glastuinbouwgebied draagt de naam Waddenglas.

Bij het geologisch onderzoek wordt gekeken of er op een diepte van 1,5 tot 2,5 kilometer aardwarmte zit, hoeveel er zit en van welke temperatuur. Ook wordt gekeken hoeveel moeite het kost om dit warm water naar boven te halen.

"Het onderzoek is rond februari afgerond", aldus een woordvoeder van de provincie. Daarna worden pas vraag en aanbod op elkaar afgestemd. "Dan wordt gekeken wat de vraag van de nieuwe glastuinbouwbedrijven naar aardwarmte is en hoe dit het beste verdeeld kan worden."

De provincie is positief over het gebruik van aardwarmte in de glastuinbouw. De ambitie is om enkele tientallen hectares glastuinbouwgebied te voorzien van deze nieuwe duurzame energie. Het project is het tweede aardwarmteproject in de glastuinbouw in Nederland, maar zal veel grootschaliger worden dan het eerste project in Bleiswijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.