Home

Achtergrond 187 x bekeken

Flora en Staat niet aansprakelijk legionellaramp

De Westfriese Flora en de Nederlandse Staat zijn ook in hoger beroep niet aansprakelijk bevonden voor de gevolgen van de legionellabesmetting van bezoekers van de Westfriese Flora.

Dit oordeelde het gerechtshof in Amsterdam vandaag. De Consumentenbond ging in hoger beroep naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank in Alkmaar. Het hof bekrachtigde dit vonnis uit 2002. Dat betekent dat alleen de twee bubbelbadhouders op de Flora aansprakelijk zijn gesteld.

Volgens de Consumentenbond valt de Flora-organisatie en de Staat "wel degelijk zaken te verwijten.'' De bond vindt dat de gedupeerden met deze uitspraak niets zijn opgeschoten. Zij moeten nu ieder voor zich een procedure beginnen voor een schadevergoeding. "Dit zal weer een tijdrovende en emotionele procedure zijn met een onzekere afloop'', aldus de consumentenorganisatie.

De Consumentenbond wil dat de politiek de overheid in deze zaak oproept om haar verantwoordelijkheid te nemen. "Gezien het grote aantal slachtoffers alsmede de impact die deze zaak op de gedupeerden heeft gehad, is een regeling vanuit de overheid wenselijk. Bij andere rampen zoals de vuurwerkramp in Enschede heeft de overheid zich wel coöperatief opgesteld.''

Ook de Stichting Veteranenziekte is niet tevreden over de uitspraak. "Bij al onze mensen brengt de negatieve uitspraak een gevoel van bittere teleurstelling teweeg waarbij, volgens ons ten onrechte, de Nederlandse Staat en de Westfriese Flora de dans ontspringen.''
De stichting blijft van mening dat de landelijke overheid en de beursorganisator in 1999 tekort zijn geschoten in hun zorgplicht. Ook zij gaan politieke partijen in de Tweede Kamer benaderen om maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.

De stichting overweegt om samen met de Consumtenbond in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

In 1999 brak onder bezoekers van de Westfriese Flora in Bovenkarspel legionella uit. Als gevolg daarvan stierven 32 mensen. In totaal liepen meer dan tweehonderd mensen de legionellabemetting op, die was ontstaan in de bubbelbadenstand van de whirlpoolhandelaars. De bacterie legionella is de oorzaak van de veteranenziekte, een vorm van longontsteking.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.