Home

Achtergrond 208 x bekeken 4 reacties

Felle strijd over nieuwe regels pesticiden

Voorstellen om gewasbeschermingsmiddelen te beperken leiden op vrijwel elk onderdeel tot felle strijd in het Europees Parlement. Het parlement moet dinsdag stemmen.

De voorstellen moeten de gezondheid en het milieu beschermen. Pesticiden komen nog te vaak in het water, de bodem en de lucht. Restjes chemische middelen komen met fruit in het lichaam.
De plannen behelzen een gifvrije zone van tien meter langs elke waterkant, een verbod op spuitvliegtuigen, een waarschuwplicht voor de buren bij elke spuitbeurt en vele andere zaken.
CDA'er Lambert van Nistelrooij vreest onwerkbare situaties, vooral door het pesticidenverbod tot tien meter van elke waterkant. "Dit is voor een waterrijk land als Nederland onwerkbaar.''
PvdA'ster Dorette Corbey verwacht alvast dat de gifvrije zone dinsdag vervalt. ,,Anders is in half Nederland geen landbouw meer mogelijk. Beter is nieuwe pesticiden te beoordelen op hun invloed op het water.''
De milieuspecialiste Corbey verwacht in het parlement strijd over het geplande verbod op spuitvliegtuigjes. Zuid-Europese landen willen de toestellen graag houden voor berggebieden en grote wijngaarden. "Mogelijk draait het uit op een verbod met veel uitzonderingen'', voorziet de PvdA'ster.
Dat boeren en tuinders bij elke spuitbeurt hun buren moeten waarschuwen, is voor veel parlementsleden ook te onpraktisch. Daarvoor kan een algemene informatieplicht komen.
PvdA'ster Corbey voorziet wel steun voor pesticiden bij kleinschaliger teelten, zoals de aubergine en courgette in Nederlandse kassen. Voor fabrikanten is de omzet hiervoor normaal te gering. EU-steun is dan nodig.
Meer strijd is er of EU-landen nog zelf mogen beslissen welke bestrijdingsmiddelen ze toelaten. Brussel wil graag toelating per groep EU-landen met hetzelfde klimaat. Dat is voor sommige parlementsleden echter te grof.
Landbouworganisatie LTO Nederland volgt het debat nauwlettend. LTO stelt dat de voorbije tien jaar al vele honderden middelen zijn verboden. ,,Nog strengere Europese regelgeving kan de teelt van een aantal groenten en fruit Europees onmogelijk maken'', waarschuwt de belangenbehartiger. "Europa wordt dan afhankelijker van import uit andere werelddelen, die slordiger omgaan met gewasbeschermingsmiddelen.''
De stemming in het Europees Parlement dinsdag is de opmaat voor onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de gezamenlijke EU-landen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J.D

  Oproep aan alle boeren om sponsor te worden van Heidelberg Appeal Nederland

  Club wetenschappers welke onafhankelijk en objektief onderzoek verricht inzake milieuvraagstukken van allerlei aard.

  Ga naar www.stichting-han.nl

 • no-profile-image

  Crying Angel

  Als al het geld wat in het europees parlement word verpruts, in de gezondheidszorg zou worden geinvesteerd dan smolten wachtlijsten in no time als sneeuw voor de zon.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Het zal onmogelijk zijn zoveel middelen te verbieden dat alles biologisch wordt. Er zou een vreselijk groot tekort komen aan voedingsmiddelen in de EU. Waar komen ze dan vandaan? Juist, uit andere werelddelen waar men nergens naar kijkt. Dit is dus het probleem verleggen naar een ander land wat residuen in het milieu betreft. net als met de asbest schepen. Men zou verbeterde spuittechnieken moeten verplichten zoals luchtondersteuning en GPS gestuurde toepassingen. Voor de gehele landbouw blijven gewasbeschermingsmiddelen echter onmisbaar, maar de manier waarop ze worden toegepast blijft te betwisten

 • no-profile-image

  Rob van Veldhuijzen

  Het zou verstandig zijn om besluiten te nemen waarbij onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen het recht op leven niet ontnomen wordt.
  Als we zo doorgaan met commerciele belangen boven het belang van onze gezondheid stellen richten we ons zelf ten gronde.
  Bestrijdingsmiddelen op apothekersrecept zou al veel positief bij kunnen dragen.
  Daarnaast een echte en goede controle op gebruikers en vele middelen zullen minder en minder vaak ingezet worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.