Home

Achtergrond 147 x bekeken

FAO gen-database operationeel

De internationale gen-pool voor gewassen is operationeel. Dat meldt de wereldvoedselorganisatie FAO.

Door de database krijgen boeren en veredelaars uit alle landen gelijke kans hun voordeel te doen met gegevens over de genetische samenstelling van planten.

De afgelopen 7 maanden is de 'gen-pool' gevuld met 90.000 samples. De database is onderdeel van het juridisch bindende 'International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture'. Dit verdrag trad in 2004 in werking en is geratificeerd door 115 landen waaronder Nederland.

Shakeel Bhatti, FAO-secretaris en toezichthouder op naleving van het verdrag: "de landbouw staat wereldwijd onder enorme druk om meer voedsel op een duurzame wijze te produceren. Landbouwproductie moet worden verbeterd door voedingsgewassen te ontwikkelen die bedreigingen aankunnen. Bedreigingen als klimaatverandering, verdroging en ziekten." Volgens hem is dit met name belangrijk gezien de wereldbevolking groeit van 6 naar 9 miljard in 2050.

De biodiversiteit in de landbouw, de basis voor voedselproductie, neemt door de groeiende bevolking en veranderende eetgewoonten scherp af. In de afgelopen 100 jaar is volgens de FAO 75 procent van de soorten verloren gegaan. Vandaag de dag voedt de wereldbevolking zich met slechts 150 gewassen. Alleen aardappelen, rijst en granen leveren al 60 procent van de energie die mensen verbruiken .

Het nieuwe systeem biedt boeren, veredelaars en wetenschappers gratis toegang tot de bekende genetische kennis over 64 gewassen. Samen zijn deze goed voor 80 procent van alle menselijke consumptie. Dit bespaart veredelaars veel tijd en kosten, aldus de FAO.

"Geen enkel land heeft voldoende diversiteit aan gewassen", aldus Bhatti. "Alleen het delen van genetisch materiaal uit verschillende landen en regio’s biedt ons de kans het toekomstige potentieel van genetische gegevens te ontdekken."

Of registreer je om te kunnen reageren.