Home

Achtergrond 219 x bekeken

Extra stroom uit ORC niet altijd rendabel

Een Organic Rankine Cycle (ORC) lijkt alleen een zinvolle aanvulling op de WKK als er sprake is van écht overtollige warmte.

Tijdens de Breakfast Briefing van Syntens en Groeiservice gisteren over 'Meer kracht uit gas' bleek dat met een ORC zo'n 5 procent meer electriciteit gemaakt kan worden uit dezelfde kuub aardgas. Dat meldt Energiek2020.nu.

Echter, of dat rendabel is, hangt af van of er een warmteoverschot is. Wanneer alle warmte van de WKK nuttig gebruikt wordt in de teelt, biedt een ORC geen extra rendement.

De restwarmte van een ORC is nog steeds bruikbaar in de kas. In een voorbeeldberekening werd duidelijk dat een gemiddelde WKK een elektrisch rendement heeft van 45 procent (de opgewekte hoeveelheid elektrische energie 45 procent van verbruikte energie in het gas). Bij een WKK met ORC's kan dat oplopen tot bijna 50 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.