Home

Achtergrond 235 x bekeken

Export paprika naar diepterecord

De Nederlandse export van paprika naar de VS stevent op een diepterecord, zo blijkt uit cijfers van het PT.

Uitgaande van de exportcijfers van januari tot en met september, komt de Nederlandse paprika-export naar de VS in 2007 uit op een kleine 12 miljoen kilo. Dat betekent dat de export met dertig procent daalt ten opzichte van 2006. In tenminste tien jaar kwam het Nederlandse exportvolume niet op zo’n laag niveau uit. De daling zette in 2006 fors in toen de Nederlandse paprika-export naar de VS uitkwam op 17 miljoen kilo. Tussen 1998 en 2005 schommelde de Nederlandse uitvoer naar de VS veelal tussen 20 en 22 miljoen ton.

Nederland exporteert overwegend rode en gele paprika’s naar de VS. De uitvoer van rode paprika daalt van 8,2 miljoen kilo in 2006 naar 5,4 miljoen kilo in 2007. (berekend op basis van de uitvoer van januari tot en met september). Het volume gele paprika daalde in de periode januari tot en met september met 40 procent. Hierdoor komt naar verwachting de Nederlandse uitvoer van geel uit op 3 miljoen kilo.

De sterke daling dit jaar schrijven exporteurs toe aan de hoge koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat maakt het Nederlandse product voor Amerikaanse inkopers te duur. De Nederlandse paprika ondervindt bovendien steeds meer concurrentie vanuit Canada en Mexico.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.