Home

Achtergrond 200 x bekeken

Europarlement aarzelend over openheid vergoedingen

Het Europees Parlement reageert niet bijster enthousiast op de aanbeveling om alle onkostenvergoedingen openbaar te maken.

De Europese Ombudsman heeft die aanbeveling pas gedaan, nadat een journalist uit Malta een beroep had gedaan op de gegevens.

Europarlementslid Jan Mulder (VVD), lid van het organiserend bureau van het parlement, ziet vooral nadelen. "Welk bedrag aan vergoeding we ook bekendmaken, het zal steeds ophef geven. Het publiek zal ons gauw weer beschouwen als geldverspillers, met 260 euro dagvergoeding'', zei hij vandaag, vooruitlopend op een besluit eind dit jaar.

Mulder wil eerst uitzoeken hoe andere parlementen dit soort openheid hebben geregeld. "Waarom kijkt men hiervoor toch steeds naar het Europees Parlement? Ik hoor nooit zo'n roep om openheid over Tweede Kamerleden, die ook vergoedingen krijgen.''

Ook andere vooraanstaande Europarlementsleden zijn terughoudend, onder meer uit vrees voor bureaucratie.

De 750 leden van het parlement in Brussel en Straatsburg kregen eerder het verwijt dat hun vergoedingen te riant zijn. Nederlandse leden hebben daarom een uitzonderlijke gedragscode afgesproken waarbij ze ongebruikte vergoedingen terugstorten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.