Home

Achtergrond 170 x bekeken

Ergernis in Kamer om uitblijven antwoorden kabinet

In de Tweede Kamer is grote ergernis ontstaan over het uitblijven van antwoorden van het kabinet op ingediende schriftelijke vragen.

Voor de beantwoording staat een termijn van drie weken, maar die wordt in de ogen van Kamerleden te vaak overschreden.
De SP maakte vandaag het ongenoegen duidelijk door 26 eerder ingediende schriftelijke vragen aan te melden voor het wekelijkse mondelinge vragenuurtje in de Kamer. Sommige vragen wachten al maanden op antwoord.

Waarnemend Kamervoorzitter Jan ten Hoopen liet "als signaal'' aan het kabinet dinsdag een van de SP-vragen toe in het vragenuur zodat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) genoodzaakt was daarop in het openbaar te antwoorden. Ten Hoopen kondigde aan vaker op deze manier aan het kabinet te willen duidelijk maken dat schriftelijke vragen tijdig beantwoord moeten zijn.

Hirsch Ballin gaf aan dat hij het belangrijk vindt schriftelijke vragen tijdig en inhoudelijk goed te beantwoorden. Vaak is hij daarvoor afhankelijk van ambtsberichten van bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie (OM).

De minister wees ook op de enorme toename van het aantal schriftelijke vragen. In zijn vorige periode als minister van Justitie, die 4,5 jaar duurde en in 1994 eindigde, ontving het departement 530 Kamervragen. Sinds de terugkeer van Hirsch Ballin in september vorig jaar heeft het ministerie van Justitie 679 vragen gekregen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.