Home

Achtergrond 427 x bekeken

Enzicur wint Horti Fair Award 2007

De nieuwe fungicide tegen meeldauw van Koppert is door de jury gekozen als meest innovatieve product.

Vanmorgen, bij het open gaan van de beurs, reikte minister Gerda Verburg van LNV de prijs uit. Het middel is gekozen door de jury omdat het een doorbraak is bij de bestrijding van schimmelziekten in aardbei, aubergine, komkomkommer, paprika en roos. Het draagt als biologisch middel bij aan het imago van de tuinbouwsector en kent geen resistentieopbouw.

Koppert werkte ruim tien jaar aan het product. Gisteravond was al bekend gemaakt dat Enzicur winnaar was geworden in de categorie Toelevering. Pas vanmorgen werd bekend dat Koppert tevens overall winnaar is.

Rick van der Pas, productmanager bij Koppert is erg blij met de prijs, maar had er stiekem al wel rekening mee gehouden. "Als je 11 jaar aan 'je kindje' hebt gewerkt en je krijgt dan zoveel positieve reacties, dan krijg je toch het gevoel van 'we gaan winnen'."

Sinds 14 september is het middel op de Nederlandse markt gezet. "Telers zijn enthousiast. We verwachten er veel van, zeker wanneer het echte meeldauw-seizoen begint." Dat laatste is vooral in het voorjaar wanneer de overgang komt van koud naar warm weer en wanneer er veel gelucht wordt. Het fijne van Enzicur is ook dat het middel ook werkt tegen andere ziekten, zoals bijvoorbeeld botrytis.

Koppert heeft voor het middel een aanvraag voor toelating lopen in Engeland en Zwitserland. Ook loopt er een Europese toelating. In Nederland heeft Enzicur een voorlopige toelating gekregen voor drie jaar.

Bij het ontvangst nemen van de prijs gaf Henri Oosthoek, directeur marketing en sales aan dat het gewonnen bedrag (10.000 euro) besteed wordt aan de afdeling R&D van Koppert. "Daar zitten immers onze echte volhouders. Ze hadden de moed bijna verloren. Zij hebben ongeveer zeven jaar moeten wachten op de registratie van het middel bij het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB)."

De overige categoriewinnaars zijn Logiqs Agro met het 'Volledige automatische chrysantenteelt' in de categorie Techniek. In de categorie Productie won Rijnplant Anthurium Black Queen. De FlowerBagVase kreeg een eervolle vermelding in de categorie Handel/Diensten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.