Home

Achtergrond 499 x bekeken 1 reactie

'De geluiden en de stank horen er toch wel bij’

VUGHT – Ook al staat een boerderij meestal in het buitengebied: buren zijn er nog steeds. En aangezien een goede buur beter is dan een verre vriend, wil je toch dat ze niet te veel last hebben van jouw boerenbedrijf. Zeker niet als de buren ook nog eens familie zijn.

Mijn vader heeft 30 jaar geleden het bedrijf van mijn opa en oma overgenomen. Om op deze verandering in te spelen, hebben zij een bedrijfswoning gebouwd naast de boerderij. Inmiddels leven mijn opa en oma niet meer en heeft het huis nieuwe bewoners: mijn oom en tante.

Ik ben eens bij ze langs gegaan om na te gaan hoe zij het ervaren om zo dicht bij een varkensbedrijf te wonen. ‘Het is hier heel mooi wonen, een mooi huis, grote tuin. Alleen de stank, de stank is toch wel erg vervelend. Je kunt je was niet altijd buiten hangen en soms moet je er ’s nachts uit om een raam dicht te doen’, zegt Rina Tamminga. Maar haar man Jan vindt ook dat het scheelt per jaargetij. 'In de winter is er noordenwind en dan hebben we er minder last van’.

Tijdens de nieuwbouw in 2004 hebben we extra grote kokers op de ventilatoren laten plaatsen, in de hoop dat onze buren minder last van stank zouden hebben. Jan: ‘Sinds die kokers er zijn, is de stankoverlast wel iets minder geworden. Maar we kijken uit naar de luchtwassers. In de zomer wil je toch vaak met bezoek buiten zitten. Het is dan vervelend als je last hebt van de stankoverlast. Het bezoek zegt er nooit iets van. En als je het ze vraagt, zeggen ze dat ze niets ruiken. Maar soms verontschuldig ik me er wel voor.’

Volgens Jan is het niet alleen de stank die soms voor overlast zorgt. ‘Zo af en toe horen we wel eens een zeug krijsen of wat getik tegen een voerbak, maar daar storen we ons niet zo aan. Die geluiden horen erbij.’ Mijn tante heeft daar ook haar ideeën over: ‘Alleen in de zomer dan draaien de ventilatoren erg hard of als je ’s middags buiten wil zitten en de voerwagen staat te blazen, dat is ook wel storend.’

En dan komt er op en rondom een boerderij natuurlijk ook nog meer ongedierte voor. Iedere zes weken komt op onze boerderij een extern bedrijf dat de ongediertebestrijding op zich neemt. Hierdoor hebben we nagenoeg geen last van muizen of ratten. Daarnaast doen we consequent aan vliegenbestrijding. Ome Jan en tante Rina zien daar ook de voordelen van in: ‘We hebben geen last van ongedierte, ook niet van vliegen. Vogels en vleermuizen eten toch ook insecten, dus dat scheelt ook.’

Maar ook al is er die stank en zijn er geluiden te horen vanuit de stallen, allebei zijn ze het erover eens dat het er toch ook wel bij hoort. De voordelen van het wonen op het platteland zijn volgens mijn oom en tante wel groter dan de nadelen. ‘We weten dat een ander huis in het buitengebied, met een mooie tuin niet snel te krijgen is. En Rina wil hier ook niet weg, ze hier tenslotte geboren en getogen.’
Hanneke Maas

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  G.Gatsonides

  Ik heb wel iets voor stank overlast en het wwerkt , 100 % natuur en niet duur.


  EN IK WEL WEL GRATIS MATERIAAL VERSTREKKEN VOOR EEN PROEF.

  Laat het me alleen even weten.

  M.v.g. groet g.gatsonides

Of registreer je om te kunnen reageren.