Home

Achtergrond 166 x bekeken

DSM presteert iets beter dan verwacht

Chemieconcern DSM werd in het derde kwartaal geplaagd door onder meer de uitval van een fabriek, maar wist toch de nettowinst met 1 procent op te schroeven tot 142 miljoen euro.

Analisten hadden gerekend op een lichte winstdaling. De omzet steeg met 4 procent tot 2,19 miljard. "We hebben hogere verkoopvolumes en prijzen gerealiseerd'', aldus topman Feike Sijbesma donderdag. "Dat heeft bijgedragen aan een goed resultaat in het derde kwartaal.'' De autonome groei, waarbij overnames niet worden meegeteld, bedroeg in het verslagkwartaal 5 procent.

Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 214 miljoen euro, een stijging van 2 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Analisten rekenden hier op 207 miljoen.

Negatieve effecten kwamen van een zwakke dollar en Japanse yen, het aflopen van lucratieve vitaminecontracten van het overgenomen Roche, de ongeplande uitval van de Europese caprolactamfabriek die grondstoffen voor nylonproductie en rubbers maakt, en hogere innovatiekosten. In totaal drukten deze het resultaat met bijna 50 miljoen euro.

Tegenwicht kwam van verschillende divisies. De voedingsdivisie zag zowel volumes als marktaandeel toenemen. Bij het onderdeel Pharma kon DSM de prijzen voor penicillineproducten verhogen. Dat was mogelijk door krapte op de markt, omdat China de binnenlandse productie tijdelijk beperkte. Het is onduidelijk wanneer de Chinese overheid de beperking weer opheft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.