Home

Achtergrond 261 x bekeken 2 reacties

Controle op medicijnen in voer

De Algemene Inspectiedienst (AID) voert dit najaar samen met de Voedsel- en warenautoriteit (VWA) controles uit op gemedicineerd diervoer.

Aanleiding vormt een onderzoek, gedaan in 2005-2006. Daaruit bleek dat meer dan eenvijfde van de door dierenartsen uitgeschreven recepten onjuist of onvolledig was ingevuld.

De nieuwe controles vinden onaangekondigd plaats. Gekeken wordt onder meer naar de toedieningsduur, dosering en wachttermijn vóór de slacht. Overtredingen kunnen leiden tot een proces-verbaal of een procedure bij het veterinair tuchtcollege.

In 2005-2006 werden 868 recepten gecontroleerd bij 37 mengvoerbedrijven. Bijna 200 waren onvolledig of onjuist ingevuld. Dit leidde tot 62 processen-verbaal en 32 waarschuwingen. Nog eens 31 klachten kwamen terecht bij het veterinair tuchtcollege.

De onderzoekers constateerden verder dat een kwart van het veevoer, dat wordt geproduceerd direct na gemedicineerd voer, terechtkomt bij zeugen. Dit 'spoelvoer' bevat vaak nog resten diergeneesmiddelen.

Omdat de helft van de zeugen jaarlijks voor consumptie wordt geslacht, vragen de onderzoekers zich af of zeugen wel spoelvoer mogen krijgen.

Het ministerie van landbouw maakt zich al langer zorgen over het toepassen van diergeneesmiddelen in veevoer. Te hoge doseringen leiden tot antibioticumresistentie en vormen daarmee een gevaar voor de volksgezondheid. De toename van antibioticumgebruik wordt over het algemeen toegeschreven aan het verbod op antimicrobiële groeibevorderaars met ingang van 2006.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pauline

  En als je het niet gelooft voor dieren, probeer dan eerst een EKO-certificeringsproduct, Synbiotica, uit Australie.
  Zij zijn net als Nieuw Zeeland iets langer bezig (20 jaar) in deze materie.
  www.Synbiotica.nl

 • no-profile-image

  Gino

  Er zijn ook alternatieven beschikbaar, waardoor er minder antibiotica noodzakelijk is. Kijk maar eens op www.panagro.be en informeer eens naar de mogelijkheden en de resultaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.