Home

Achtergrond 175 x bekeken

Cao glastuinbouw definitief

De werknemers en -gevers moesten het eens zien te worden over onderwerpen als werken in het weekend, flexibele werktijden en buitenlandse werknemers. Op 25 september was ook de achterban van het FNV akkoord met de nieuwe cao in navolging van die van ZLTO, LLTO, CNV, Glaskracht en Plantum.

Omstreden was onder andere het werken op flexibele tijden. Nu kan de ondernemer het personeel op zaterdag inroosteren. De werkgever kan nu personeel van 6 tot 10 uur per dag inroosteren en per week van 30 tot 45 uur. Hierover hoeven dan geen toeslagen betaald te worden, maar gemiddeld moet de werkweek op 38 uur uitkomen. De overwerkvergoeding voor het elfde uur gaat van 35 % toeslag naar 50 %. Op zondag werken kan alleen met instemming van het betreffende personeelslid, dat hiervoor dan ook 50 % toeslag krijgt in plaats van 35 %. Het werken in het weekend haalde afgelopen maanden ook de media buiten de sector.

Verder komt er een geschillencommissie, waar werknemers terecht kunnen met klachten, en moeten de ondernemers nu werken met gecertificeerde uitzendbureaus. Voorheen waren de uitzendbureaus wel zelf aansprakelijk, maar soms bleken die verdwenen na het overtreden van de cao. In februari noemde de woordvoerder van de werkgevers de buitenlandse werknemers en het vrije personenverkeer in de Europese Unie als belangrijk gespreksonderwerp.

Onder de cao glastuinbouw vallen ongeveer 60.000 werknemers (bron: FNV Bondgenoten). Op de ongeveer 7.000 ondernemingen werken zo’n 80.000 vaste werknemers en 100.000 tijdelijke (bron: Agrarisch Dagblad).

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl op trefwoord cao

Meer informatie FNV Bongenoten: Akkoord bereikt voor cao glastuinbouw

Meer informatie Download cao’s op de site van FNV Bondgenoten

Meer informatie Vakblad voor de bloemisterij: overzicht van nieuwsberichten (uit het Agrarisch Dagblad) over de cao voor de glastuinbouw

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.