Home

Achtergrond 352 x bekeken 5 reacties

CDA draait

"U draait", verweet CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende PvdA-rivaal Wouter Bos in de afgelopen verkiezingsstrijd.

De christen-democraten geven nu een eigen staaltje draaikonterij ten beste waar anderen een voorbeeld aan kunnen nemen.

Het CDA worstelt met de megastallen, een emotionele discussie die is omgeven door manke argumenten en valse sentimenten. Waar minister Verburg tot vandaag volhield dat dit een kwestie was van gedecentraliseerd beleid en dus aan gemeenten en provincies moet worden overgelaten, stelt zij nu dat de veehouderij tot een nieuwe balans moet komen. Verburg wil tóch een rol spelen in de aanpak van die in haar ogen scheve balans.

Daarmee versterkt Verburg het gehannes in het CDA. De partij die het pleidooi voor kleinschaligheid van Milieudefensie de grond in boort, heeft even grote moeite met schaalvergroting. Waar het ene Kamerlid het familiebedrijf hoog in het vaandel heeft en agrarische industrialisatie verfoeit (Schreijer), ziet het andere de moderne boeren als ondernemers die niet te veel moeten worden beteugeld (Koopmans).

De spagaat van de christen-democraten zit vooral in het feit dat de lokale weerstand tegen geplande megastallen zich afspeelt in gemeenten met CDA-signatuur. Waar onheuse sentimenten een rol spelen: de herkomst van (Brabantse) ondernemers is al reden voor verzet. Al met al een weinig verheffende vertoning. Voor de gevraagde eerlijke discussie over megastallen moet het CDA eerst helder positie bepalen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  N.Jacobs

  Bij een handtekeningenaktie van de aktiegroep "parel aan de Maas", die tegen plaatsing van mega-veebedrijven in het dorp is en daarvoor de steun van het overgrote deel van de inwoners geniet, wilden de dorpsgenoten met een CDA-jasje aan niets van deze aktie weten.
  Tijdens de voorrondes van de verkiezingen stonden deze dames/heren met ballonnetjes en balpennen etc. klaar om de bewoners voor zich te paaien. Inmiddels weten heel veel mensen dat ze zich in deze club ernstig vergist hebben. Tot de volgende verkiezingsronde!

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Die is goed Johan, hier maak je even pijnlijk duidelijk dat de " noodzakelijke" schaalvergroting geen agrarisch, maar in de eerste plaats een consumenten belang is.

 • no-profile-image

  Han

  Voor mij is de mega bedrijfs structuur voor welke productie dan ook geen middel om de productiekosten te verlagen. We zien te veel (te) grote bedrijven om ons heen die een te zware kantoor bezetting hebben gekregen omdat het geheel te groot en te onoverzichtelijk is geworden. De mega bedrijven in de landbouw zullen op termijn eenzelfde weg gaan. We hebben hier zeer veel voorbeelden van gezien in het verleden.
  Alleen hierom ben ik geen voorstander van megabedrijven.
  Vandaag is een mega bedrijf bv. 10.000 vleesvakens overmorgen zijn het er 100.000. Ik denk dat we demenselijke maat uit het oog verliezen en op deze wijze achter uit hollen in plaats van vooruit.
  Het eerste mega landbouwbedrijf in Rusland is in de maak en beslaat > 1.000.000 ha aan cultuur grond. Niet te overzien door een klein managment team en dus weer een te lomp bureaucratisch bestuur waarbij niemand de eind verantwooding op zich kan en wil nemen hoeft ook niet we besluiten democratisch. Dit zal betekenen dat bij zaken die een snelle besluitvorming eisen we altijd te laat zijn. Voor onze mega bedrijven zal op termijn hetzelfde gelden, want er werken alleen maar loonslaven en de kapitaalverschaffers hebben geen kaas gegeten van de productie.

 • no-profile-image

  Jac

  aan N Jacobs, jullie moesten je diep schamen met jullie onnozel gedoe in Grubbenvorst! spandoeken met kinderen met gasmaskers op als of Grubbenvorst in de gazastrook ligt. En dan ook nog wel verzonnen door een huisarts, nou dat die zich maar gauw ziekmeld...
  Tegen megabedrijven? dat mag, maar dan wel met argumenten en niet met emotioneel propaganda geneuzel....

 • no-profile-image

  Johan

  De discussie wordt te veel bepaalt door de overweldigende power van de millieu lobby,
  een gesubsidieerde club, die net als alle linkse groepen heel utopische uiygangspunten hebben en geen boodschap aan de (concurrende) realiteit.
  De consument wil een betaalbaar varkenslapje of kippepootje en er zijn 300miljoen consumenten in de driehoek parijs dusseldorf amsterdam, omdat het voor sommige laagbetaalden en uitkeringsgerechtigden al moeilijk is om zich dagelijks een klein stukje vlees te veroorloven. De millieuclubs hebben hun achterban juist in die gelederen denk ik wel eens waar hun maatregelen de meeste pijn gaan doen. zo zie je hoe een gesubsidieeerde minderheid het gedragspatroon van een grote zwijgende meerderheid kan beinvloeden, dat is ook politiek. Een politiek die ondernemende agrariers niet bepaalt helpt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.