Home

Achtergrond 182 x bekeken

Bulgarije wil evro, geen euro

Bulgarije ligt serieus dwars binnen de EU over de spelling van het woord 'euro'. De Bulgaren, sinds begin dit jaar lid van de Europese Unie maar nog niet betalend met de euro, willen dat ze de munt in hun eigen cyrillische alfabet als 'evro' mogen schrijven.

Bulgarije dreigde vrijdag de plechtige ondertekening van een samenwerkingsakkoord tussen de EU en Montenegro, gepland voor komende maandag in het bijzijn van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, te blokkeren. Maar uiteindelijk hielden de Bulgaren op dit punt niet vast aan hun verzet, de ceremonie met Montenegro kan doorgaan.

De spelling van de euro is ook een onderwerp op de EU-top volgende week donderdag en vrijdag in Portugal. Daar moeten de EU-leiders instemmen met het hervormingsverdrag voor de EU. Bulgarije eist ook daar 'evro' in de cyrillische vertaling.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.