Home

Achtergrond 284 x bekeken

Bos vreest duurdere gps-satellieten

Minister Wouter Bos (Financiën) heeft bij de EU meer zekerheid gevraagd dat de kosten voor Europese gps-satellieten niet uit de hand lopen.

De bouw en lancering van dertig satellieten is nu begroot op 3,4 miljard euro. "Als je kijkt naar de aard en omvang het Galileoproject mag je niet uitsluiten dat dit een project is waar dingen net iets duurder uitvallen dan begroot'', zei Bos vandaag na beraad met zijn collega-ministers uit andere EU-landen.

De EU heeft het project in eigen hand genomen. Het bedrijfsleven weigerde eerder dit jaar om het mee te financieren. De EU moet echter grotendeels bij de afgehaakte bedrijven aankloppen om de satellieten te bouwen. De Europese Commissie wil het extra geld daarvoor vooral halen uit overschotten op de landbouwsubsidies. Nederland, Duitsland, Engeland en andere landen hebben daar kritiek op geuit. "Het is niet onze voorkeursoptie'', zei Bos.

Nederland wil het geld terugvinden op de begroting voor soortgelijke projecten. "Enkele landen hebben de overschotten van de landbouwsubsidies bovendien al ingeboekt op hun begrotingen'', zei Bos.

Hij vindt het 'niet relevant' of Nederland dit ook heeft gedaan. Volgens de minister gaat het hierbij om gezag: al in het begin morrelen aan de Europese meerjarenbegroting kan de weg openen voor het nog losser laten van de begrotingsdiscipline.

Het Galileoproject voor gps-systemen moet na 2013 de Europese tegenhanger worden van het gratis Amerikaanse gps. De VS werken ondertussen echter aan een verbeterd eigen systeem. Ook landen als Rusland en China werken aan hun eigen gps-satellieten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.