Home

Achtergrond 294 x bekeken

Boerenwerk, relatiewerk

Vakbeurs neemt functie van veemarkt over; daar was het contact óók belangrijker dan de handel.

Wie op de Bossche landbouwvakbeurs was, vorige week, zal het zelf gevoeld hebben: een aparte, enerverende sfeer. Hartstikke druk, op de eerste dag zelfs tot vlak voor sluitingstijd om 22.00 uur, en een grote menigte van echt geïnteresseerde en ondernemende boeren. Nieuwsgierigheid gaat er hand in hand met leergierigheid. Standhouders spelen daar op in, net als bij de relatiebeurzen in Gorkum en Hardenberg. Natuurlijk, er zijn óók volop noviteiten te zien. Maar er zijn meer vierkante meters ingeruimd voor aangename zitjes en andere gespreksruimtes dan voor de klassieke demonstraties.

Wat een verschil met de traditionele landbouwbeurzen in de Amsterdamse RAI, die een paar jaar geleden zijn laatste editie beleefde. Daar was het toch vooral de gemoedelijkheid die de boventoon voerde. Het was voor de meeste bezoekers vooral een uitje: met het hele gezin naar trekkers en machines kijken, lekker eten in het restaurant en aansluitend een slentertochtje door het centrum van Amsterdam.

Dat is veranderd. De contacten op beurzen worden zakelijker en intensiever. Relatiebeheer voert de boventoon. Ondernemende boeren spelen erop in, net als standhouders. Boeren grijpen het bezoek aan voor een onderhoudend contact met de eigen relatie, maar leggen ook contact met potentiële nieuwe leveranciers. Helemaal tegen de mineurstemming in grepen zelfs zeugenhouders vorige week de gelegenheid aan om nieuwe kansen te zoeken. Wie er niet is geweest heeft domweg niet de stemming in de markt geproefd.

De Bossche Brabanthallen hebben eerder hun deuren moeten sluiten voor de veemarkt, een al bijna vergeten fenomeen uit de vorige eeuw. Maar diezelfde Brabanthallen zetten de deuren weer wagenwijd open voor een massa boeren. Het toont de ware aard van de landbouw. Boerenwerk is relatiewerk. Net als op de veemarkt, waar de handel voor velen bijzaak was.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.