Home

Achtergrond 251 x bekeken 1 reactie

Bladvlekkenziekte niet op rassenlijst

Plantum NL, de brancheorganisatie van plantenveredelaars, wil geen snelle procedure om vatbaarheid van mais voor bladvlekkenziekte op Rassenlijst 2008 te krijgen.

Het onderzoek naar rasgevoeligheid voor de Helminthossporium-schimmel vindt nu 1 jaar plaats. Gegevens mogen pas na 2 jaar onderzoek in de Rassenlijst worden verwerkt. "De Rassenlijst moet betrouwbaar zijn", zegt een woordvoerder van kwekersorganisatie Plantum. "Eén jaar onderzoek is te weinig." Op zijn vroegst komt de gevoeligheid van maisrassen voor de bladvlekkenziekte in Rassenlijst 2009.

Veehouders hebben vragen over rasgevoeligheid voor de ziekte. Op 5 procent van het Nederlandse areaal veroorzaakte de schimmel dit jaar zware schade. PPO-proefvelden laten zien dat er rasverschillen in gevoeligheid zijn.

Of ook volgend jaar onderzoek mogelijk is, hangt af van het weer. Dit jaar was de aantasting groot door de combinatie van een zachte winter, een hete aprilmaand en een vochtige zomer met temperaturen tussen de 20 en 25 graden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    maisadvies.nl

    Voor wel een goed rasadvies kijk op www.maisadvies.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.