Home

Achtergrond 650 x bekeken

Bijgevoegde matrix onvoldoende voor bepaling WOZ-waarde

De waarde van een woning is niet aannemelijk gemaakt door een gemeente. Een bij taxatierapport gevoegde matrix is ongeschikt voor onderbouwing van de waarde. Dat heeft de Rechtbank van Den Bosch bepaald.

De gemeente Heeze Leende stelde de waarde van een woning per waardepeildatum 1 januari 2007 vast op 450.000 euro. De eigenaar van de woning is het hier echter niet mee eens. Volgens hem is de woning niet meer dan 390.000 euro waard. Hij is daarom bij de Rechtbank in beroep gegaan.

De woningbezitter stelt dat de gemeente onzorgvuldig heeft gehandeld door de waardevaststelling te laat te verzenden. Verder blijkt uit het taxatierapport dat de referentiepanden qua staat en ligging niet met de woning van de man zijn vergeleken. Ook verschillen de referentiepanden qua grootte van zowel pand als perceel. Tot slot is de schuur twee keer meegenomen in de waardebepaling.

De Rechtbank oordeelt dat de waarde inderdaad te laat is vastgesteld, maar dat betekent niet dat daardoor de rechtsgeldigheid ontbreekt. De bewijslast inzake de juistheid van de aan de woning toegekende waarde ligt bij de gemeente. Deze is daar naar het oordeel van de Rechtbank echter niet in geslaagd.

De bij het taxatierapport gevoegde matrix biedt onvoldoende houvast, de referentiewoningen zijn niet goed gekozen, noch het dossier, noch hetgeen ter zitting is aangevoerd biedt handvat voor een andersluidende conclusie. Tot slot heeft er een dubbeltelling van de schuur plaatsgevonden.

Ook 390.000 euro is niet de juiste waarde volgens de Rechtbank. Ze stelt de waarde vast op 425.000 euro. Hierbij gaat ze uit van de waarde van de enige referentiewoning die een ongeveer vergelijkbare inhoud heeft. Het beroep is dus gegrond verklaard.

Meer informatie Volledige uitspraak van de Rechtbank van Den Bosch

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.