Home

Achtergrond 174 x bekeken

'Betere controle op EU-geld'

Lidstaten moeten beter aan de Europese Commissie verantwoorden hoe zij Europese landbouwgelden hebben uitgegeven.

De Commissie op haar beurt moet betaalorganen beter in de gaten houden. Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met deze voorstellen van de begrotings- en landbouwcommissie. De aanbevelingen worden doorgeleid aan de Commissie.

Alle EU-lidstaten zouden voortaan een lidstaatverklaring moeten afleggen, waarin ze politieke verantwoordelijkheid nemen voor de landbouwuitgaven. Nederland is sinds vorig jaar het enige land dat zo’n verklaring afgeeft.

Het Parlement vindt verder dat verkeerd bestede fondsen, die niet teruggevorderd kunnen worden, volledig voor rekening moeten komen voor de lidstaat. Nu betaalt Brussel nog voor de helft mee.

Om haar eindverantwoordelijkheid voor besteding van de gelden beter te kunnen dragen, zou de Commissie de mogelijkheid moeten krijgen de accreditatie van een betaalorgaan in te trekken als dat niet aan de eisen voldoet.

Het Parlement pleit voor verplichte openbaarmaking van de landbouwsubsidies, zoals enkele lidstaten, waaronder Nederland, nu al doen. "Als het al gebeurt, dan moeten alle lidstaten het doen", zegt Jan Mulder (VVD). Esther de Lange (CDA) wil gegarandeerd zien dat gegevens niet in verkeerde handen vallen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.