Home

Achtergrond 184 x bekeken

Belgische pluimveebedrijven dringen salmonella-bacterie terug

Het aantal besmettingen met de bacterie Salmonella Enteridis in België is fors teruggelopen.

Dat meldt het Belgische Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). In 2000 raakten nog 9.503 mensen besmet met deze bacterie; in 2006 was het aantal besmettingen gedaald tot 1.052.

Als verklaring wijzen het WIV en het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) naar de pluimveesector. Daar zijn forse inspanningen geleverd om de salmonellabacterie terug te dringen. Leghennen mogen uitsluitend afkomstig zijn van salmonella-negatieve moederdieren en moeten worden gevaccineerd tegen Salmonella Enteridis.

Sinds juni van dit jaar worden de hennen drie keer per legperiode gecontroleerd op aanwezigheid van de bacterie. Als blijkt dat dieren positief zijn moeten de eieren worden gepasteuriseerd, voordat ze op de voor menselijke consumptie gerichte markt komen.

Daarnaast moet de pluimveehouder desinfectiemaatregelen nemen om te voorkomen dat andere stallen op zijn bedrijf, of mogelijk zelfs andere bedrijven worden besmet via bijvoorbeeld kruisbesmetting in de slachterij. Besmette koppels moeten aan het eind van de dag worden geslacht, waarna de slachterij grondig wordt gereinigd.

FAVV en WIV stellen dat de Belgische pluimveesector een goede prestatie heeft geleverd, maar wijzen er ook op dat de salmonella niet onderschat moet worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.