Home

Achtergrond 186 x bekeken

'Bekijk veranderend landschap met hedendaagse bril'

Wie een effectief ruimtelijk beleid wil voeren, heeft in ieder geval behoefte aan een hedendaagse bril.

Met die aanbeveling komt het Ruimtelijk Planbureau (RPB) in de vandaag verschenen nota 'De staat van ruimte 2007. Nederland zien veranderen'.

De onderzoekers wijzen erop dat plannenmakers meer rekening moeten houden met mensen die tegenwoordig door de toegenomen welvaart, individualisering en mobiliteit meer te kiezen willen hebben. "Een nieuwe werkelijkheid vraagt soms om een vernieuwd ideaalbeeld''.

Met deze studie haakt het RPB in op de soms heftige discussies over het veranderende, verrommelende Nederlandse landschap. "Nederland verandert snel. Velen klagen over de verrommeling van het landschap. Het kabinet wil Nederland mooier maken. Dat zal alleen lukken als we bereid zijn na te denken over nieuwe ideaalbeelden.''

Zo zorgen 'stedenwolken' ervoor dat er bijna geen strikte scheiding meer is tussen stad en platteland terwijl ook de functie van de oude binnensteden verandert door de vele nieuwe centra die erbij komen. Tevens verdwijnt het idyllische platteland juist omdat het zo in trek is bij recreanten, aldus het RPB dat signaleert dat mensen steeds vaker zelf natuur creëren.

Verder willen burgers steeds vaker een inbreng hebben in bijvoorbeeld de totstandkoming van hun nieuwe huis en een nieuwe omgeving.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.