Home

Achtergrond 149 x bekeken

Balkenende: Máxima onzorgvuldig geciteerd

De uitspraken van prinses Máxima bij de presentatie van een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over integratie zijn onvolledig geciteerd en uit hun context gelicht.

Máxima heeft nooit gezegd dat "de Nederlandse identiteit niet bestaat''. Zij heeft er in veel genuanceerder woorden op gewezen dat de Nederlandse identiteit geen statisch begrip is. Premier Jan Peter Balkenende heeft dat vandaag gezegd in de Tweede Kamer.

Balkenende zei de ophef die over het optreden van Máxima is ontstaan te betreuren. Hij weet die voor een belangrijk deel aan PVV-fractieleider Geert Wilders, die de woorden van de prinses afdeed als "politiek correcte prietpraat''. Wilders deed daarmee geen recht aan haar uitspraken, vindt de premier.

Balkenende verzette zich tegen kritiek uit de Kamer dat het kabinet Máxima niet had mogen blootstellen aan de commotie die over haar redevoering is ontstaan. "Leden van het Koninklijk Huis mogen geen speelbal worden van maatschappelijke discussies'', stelde Willibrord van Beek (VVD). Volgens Hero Brinkman (PVV) heeft de premier Máxima "laten bungelen''.

Maar de premier wees erop dat de tekst van de toespraak van de prinses vooraf is bekeken door hemzelf en twee andere ministers. Ze bevatte volgens hem geen kwalificaties waarin het kabinet zich niet kan vinden. Balkenende zei het eens te zijn met CDA-Kamerlid Wim van de Camp, die vindt dat niet te "angsthazig'' omgegaan mag worden met uitspraken van leden van het Koninklijk Huis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.