Home

Achtergrond 355 x bekeken 1 reactie

'Andere aanpak nodig bij baarmoederontsteking'

De behandeling van (chronische) baarmoederontsteking bij koeien moet mogelijk op andere leest worden geschoeid.

Dat blijkt volgens het Royal Veterinary College uit de ontdekking dat metritis ook de eierstokken kan beschadigen en daarmee de vruchtbaarheid. De vondst zou niet alleen een oplossing kunnen bieden voor de aanpak van verminderde vruchtbaarheid van koeien na baarmoederontsteking. Boeren leiden door de veel voorkomende metritis veel meer schade: lagere melkproductie en vroegere afvoer van het dier.

Uit het Britse onderzoek blijkt dat het natuurlijke afweersysteem van de koe belangrijke stadia in de reproductiecyclus beïnvloedt, inclusief de afgifte van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Dat kan ertoe leiden dat geen ovulatie plaatsheeft.

Volgens onderzoeksleider Martin Sheldon wordt zelfs na behandeling van baarmoederontsteking minder of geen oestrogeen aangemaakt wat de voortplanting verhindert.

Het immuunsysteem probeert op deze wijze te voorkomen dat dit defect wordt doorgegeven, aldus Sheldon. De uitkomsten zijn volgens Sheldon van groot belang. "De behandeling is nu gericht op het verhelpen van de besmetting bij baarmoederontsteking. Nu blijkt dat deze ook van invloed is op de eierstokken. We moeten de ziekte daarom mogelijk met ontstekingsremmers behandelen, of anti-toxinen ontwikkelen", aldus Sheldon in zijn publicatie in Reproduction.

Eén reactie

  • koestal

    nog een lange weg te gaan

Of registreer je om te kunnen reageren.