Home

Achtergrond 285 x bekeken 7 reacties

'Aardappelareaal onder druk door hoge graanprijs'

Als de graanprijzen hoog blijven, komt het aardappel­areaal volgend jaar onder druk te staan.

Dat verwacht Peter Pals, sectormanager akker- en tuinbouw van de Rabobank. "Zo'n 80 procent van het aardappelareaal ligt op de gespecialiseerde akkerbouwbedrijven. De andere 20 procent van het areaal kan gemakkelijker worden ingeruild voor de graanteelt."

Pals begrijpt dat de akkerbouwers kijken naar de hogere graanprijzen. Maar hij vindt enige terughoudendheid op zijn plaats om al te snel van teelt te wisselen, zei hij op een bijeenkomst in Emmeloord van de beurscommissie CNCK.

"De varkenscyclus heeft zijn intrede gedaan op de graanmarkt door de onbalans tussen vraag en aanbod. Dat betekent dat de prijzen van graan sterker gaan schommelen en ook de prijzen van andere producten sterker op en neer gaan bewegen. Akkerbouwers doen er goed aan om in zo'n goede markt als nu juist langetermijnafspraken te maken met afnemers", aldus Pals.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Cor de Vliegher

  Ik begrijp niet dat er over de graan prijs die wat hoger is dit jaar gepraat moet worden, nu word er zoveel tarwe gezaaid, we zullen eens zien de komende zomer wat de prijs dan zal zijn .
  We hebben sinds 1992 tarwe geteeld beneden de kost prijs .
  in 1991 was de Tarwe prijs 54 gulden 24,50 Euro is men dat al vergeten ?????

 • no-profile-image

  Arno

  Wat de suikerproduktie betreft hoeven er geen oerbossen te worden gekapt,dat kan uitstekend in europa worden gerealiseerd via de bietenteelt.
  Precies ja de europese bietenteelt waar de werknemers van verwerkende industrien de wettelijke cao verdienden en bietentelers een acceptabel inkomen.Op sterven na dood gemaakt door BRUSSELSE ! bemoeienis want immers veel goedkoper voor de consumet om rietsuiker te impoteren welke grootschalig word geteeld op voormalig oerbos.

 • no-profile-image

  Arno

  Akkerbouwers hebben al langetermijn habbekrats prijzen voor hun produkten gebeurt...

 • no-profile-image

  Joris

  Meneer Pals moet toch wat zeggen voor of namens de Rabobank. De boeren moeten zoveel mogelijk graan verbouwen ,dat is voor iedereen uiteindelijk beter,beter voor de grond ,minder stress en veel betere prijzen voor andere produkten .

 • no-profile-image

  klaas

  dat er minder aardappels komen is geen probleem.wat leveren tafel of friets aardappels nu op 9 cent is niet echt veel dacht ik

 • no-profile-image

  panoetscy

  aardappels :


  Het produkt wat betreft aardappelen heeft in de regel niet voldoende opbrengst .

  BIO produkten & tarwe daar in tegen hebben dit wel .

  De rabobank verstrekt graag , maar de boer verdient er verhoudings gewijs niet veel aan over .

  Men kan daar in tegen beter handelaar zijn , zonder risieco maar wel gegarendeerde zekerheden met hogere rendementen , dan dat de boer dat kan .

  Met een nate oogst is er veel rot en minder opbrengst .

 • no-profile-image

  Han van Riel

  De Rabo bank wil de boeren bij monde van de heer Pals doen geloven, dat de gestegen graan prijs een tijdelijk verschijnsel is. Het excuus van plaatselijk slechte oogsten etc. worden gebruikt. Ik ben van mening dat we hier een meer structureel verschijnsel hebben, dat veroorzaakt wordt door; grotere vraag uit o.a. China en Indie maar niet te onderschatten de door de politiek aangezwengelde Biobrandstoffen productie. Dit probleem is alleen op te lossen via een productie verhoging die ten koste zal gaan van het milieu. Denk aan het in cultuur brengen van marginale gronden, die bij deze prijzen wel rendabel zijn of aan kap van Oerbossen in de tropen om zodoende meer graan, soya of suiker productie moglijk te maken.
  De huidige graanprijzen maken het mogelijk om eindelijk weer eens aan bouwplan verruiming te doen om zodoende de teelt van rooivruchten te vereenvoudigen en goedkoper te maken, door het terug dringen van gewasbescherming en door verbetering van bodemstructuur.
  Hier denkt de Rabo niet aan die denkt hooguit aan het uitzetten van meer hypotheken. Aardappeteelt is perslot vele malen duurder dan graanteelt en vraagt dus meer (vreemd)kapitaal. Bovendien vraagt het van de boer meer tijd en heeft hij dus minder tijd om zich met het beleid van bank, regering etc. te bemoeien. Zo is de boer eenvoudiger te manipuleren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.