Home

Achtergrond 169 x bekeken

10.000 doden minder dankzij milder klimaat

Het Centraal Bureau voor de Statistiek verwacht dat het aantal doden dit jaar onder de 132.000 uit komt.

Dat zijn 10.000 sterfgevallen minder in vergelijking met 2002. De afname is volgens het CBS te danken aan het mildere klimaat en aan het feit dat de griep verhoudingsgewijs minder vaak heerst.

De statistici noemen de afname opmerkelijk, aangezien het aantal ouderen in Nederland al jaren toeneemt. Het aantal doden daalt al vijf jaar en het CBS verwacht dat die trend dit jaar doorzet. "Mede door het uitblijven van extreem hoge temperaturen was vooral in de zomer de sterfte lager dan vorig jaar'', aldus het CBS.

Het bureau wijst erop dat hittegolven veel extra doden veroorzaken. "De hittegolf van 2003 en de twee hittegolven van 2006 veroorzaakten vooral onder ouderen veel extra sterfgevallen. De temperaturen in de zomer van 2007 waren daarentegen beduidend lager. Mede hierdoor waren de sterftecijfers laag''.

De sterftecijfers ligt echter in de winter altijd hoger, helemaal als lage temperaturen worden gecombineerd met een griepgolf. "Zo veroorzaakte een langdurige griepgolf in de winter van 2003/2004 hogere sterftecijfers'', memoreert het CBS. "In de periode die op de griepgolf volgde, waren de cijfers lager dan gemiddeld. In 2005, 2006 en 2007 kwam griep verhoudingsgewijs minder vaak voor.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.