Home

Achtergrond 270 x bekeken

Stijging Nederlandse kostprijs pluimvee tot 2010

De kostprijzen in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk voor kuikenvlees zullen in 2010 nauwelijks verschillen van elkaar. Voor de eieren zullen de kostprijzen in Nederland en Duitsland meer stijgen dan in Frankrijk Spanje en Polen. Dat blijkt uit onderzoek van het LEI naar de huidige en toekomstige concurrentiepositie van de Nederlandse vleeskuiken- en eieresector.

De totale kostenstijging tussen 2004 en 2010 is voor de Nederlandse vleeskuikenhouderij berekend op 4,2 eurocent per kilo levend gewicht. De kostenstijging is in Duitsland 4,1 eurocent, in het VK 2,9 eurocent, in Frankrijk 3,5 eurocent en in Polen 4,3 eurocent. De totale kostprijs in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zullen dan weinig van elkaar verschillen. Investeringen in ammoniakreductie (IPPC) en een lagere bezettingsgraad gaat de Nederlandse sector veel geld kosten. Daarentegen is het financieel effect van het wegvallen van groeibevorderaars en Salmonellabestrijding kleiner dan in concurrerende landen.

Met name door het verbod op snavelbehandelingen en extra investeringen in ammoniakverlaging neemt de kostprijs per kilo ei in Nederland toe. Een voordeel voor de Nederlandse sector is dat de aanpak van Salmonella al verder is dan in andere landen. Alles bij elkaar zal de kostprijs in Nederland tot 2012 stijgen met bijna 9 cent per kilo eieren. In Duitsland zal de kostprijs tot 2012 zelfs met 9,5 cent toenemen. In Frankrijk, Spanje en Polen stijgt de kostprijs met circa 7,5 cent per kilo eieren vooral door de overschakeling naar verrijkte kooien.

Meer informatie Rapport kuikenvlees

Meer informatie Rapport eieren

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.