Home

Achtergrond 201 x bekeken

Vorm maatschap van belang voor overdracht referentiegegevens

Bij bedrijfsoverdracht van vader op zoon of dochter gaan de referentiegegevens voor toeslagrechten alleen over als de zoon of dochter al in de maatschap zat. Dat zegt Jeroen van den Hengel van Alfa Accountants en Adviseurs tijdens een studiemiddag over toeslagrechten.

Een tweede voorwaarde is dat het bij Dienst Regelingen gemeld moet zijn dat er in de referentieperiode een vader/zoon of dochter maatschap was. Dat kan nu ook nog, maar volgens Van den Hengel overlegt Dienst Regelingen nog hoe ze hiermee om moeten gaan.

Als in één van de referentiejaren de vader eigenaar was en daarna een vader – zoon of dochter maatschap dan heeft vader recht op éénderde en de zoon of dochter op tweederde van de toeslagrechten. Als er geen maatschap was in de referentiejaren dan is er geen sprake van overdracht maar een private overeenkomst. Als de vader de toeslagrechten niet wil overdragen dan kan de zoon of dochter een beroep doen op de nationale reserve.

Bij het verhuren / pachten van land moet de verhuurder de toeslagrechten aanvragen. Het is voor te stellen dat hier ook deals worden gemaakt. Bijvoorbeeld de verpachter krijgt éénderde van de toeslagrechten en pachter tweederde.

In het geval van een overmachtsituatie als MKZ mag één van de drie referentiejaren worden weggestreept. Dan geldt het gemiddelde van de overige 2 jaar. Volgens van den Hengel is het niet in alle situaties verstandig een referentiejaar weg te strepen, want het geldt namelijk voor alle premies.

Lees ook Overdracht toeslagrechten tussen oude en nieuwe pachter alleen middels maatschap
Lees ook Snel aanvraag toeslagrechten insturen voor snelle uitbetaling

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.