Home

Achtergrond 164 x bekeken

Leasen van melk niet in alle gevallen verstandig

Het is volgens AVM accountants nog maar de vraag of het verstandig is melk te leasen. Zeker als de Europese Unie besluit per 2009 premie te betalen per hectare in plaats van per kilo melk. Dat blijkt uit een onderzoek van het accountantskantoor.

Veel melkveehouders zijn geïnteresseerd in het leasen van melk met het oog op de melkpremie. Ze willen zo zorgen voor een zo hoog mogelijk melkquotum op 31 december 2007. Momenteel kost het leasen van melk 44 eurocent per kilogram. Dat was voorheen een stuk minder. De prijs is namelijk met 26 eurocent gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Die meerprijs kan worden gezien als een investering in melkpremie.

Het accountantskantoor heeft berekend hoelang de terugverdientijd is bij verschillende prijsstijgingen. Een stijging van 10 cent betaald zich dan terug in 3,2 jaar, een stijging van 20 cent in 6,7 jaar en een stijging van 30 cent in 10,8 jaar.

Melkveehouders blijven tot 2014 inkomenssteun ontvangen. Tot 2009 gebeurd dat via de melkpremie die vanaf 2008 op het melkquotum is gebaseerd. In 2009 vindt er een evaluatie plaats en dan komt de beslissing of het melkquotum berekend gaat worden per hectare of per kilo melk. Volgens het accountantskantoor mag in dat laatste geval een melkveehouder bij het leasen van melk niet meer dan 10 cent als een investering in melkpremie zien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.