Home

Achtergrond 327 x bekeken

Hoge premies voor korte contracten

Werkgevers in de agrarische sector moeten bij het afsluiten van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd bij de duur van die overeenkomst rekening houden met een verschil in te betalen WW – premie. Dat zegt Marcel van Hattum van Van Daal en Partners accountants.

Sinds 1 januari van dit jaar is er namelijk sprake van premiedifferentiatie, afhankelijk van de lengte van de arbeidsovereenkomst. Bij een contract van minder dan één jaar is de werkgever nu een aanzienlijk hogere WW – premie verschuldigd. In de agrarische sector is de lage WW – premie slechts 0,55 procent, maar de hoge WW – premie 12 procent.

Er is volgens Van Hattum een overgangsregeling afgekondigd voor contracten die zijn afgesloten voor 1 januari 2006. Voor die overeenkomsten geldt de hoge premie niet. Zodra deze overeenkomst wordt verlengd, is de hoge premie van toepassing op het verlengde contract.

Als werkgever en werknemer een arbeidsovereenkomst aangaan voor langer dan een jaar, maar de werknemer wordt binnen een jaar werkloos, dan krijgt de werkgever een naheffing voor het verschil tussen de hoge en lage premie. Dat geldt overigens niet voor werkloosheid als gevolg van vorstverlet en werktijdverkorting of faillissement van de werkgever. Is de looptijd van het contract onduidelijk, bijvoorbeeld bij een nul – uren contract, dan geldt de hoge premie.

Lees ook Werkgevers met veel kortlopende contracten betalen meer WW - premie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.