Home

Achtergrond 247 x bekeken

Wet Dieren en dierlijke producten in de maak

Het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit komt dit jaar met een Wet Dieren en dierlijke producten. Deze moet alle wetten die over dieren en dierlijke producten, waaronder de Gezondheids – en welzijnswet voor dieren en de Kaderwet diervoeders gaan vervangen.

Ook regels die van toepassing zijn op diergezondheid, dierenwelzijn, volksgezondheid en handel komen in de nieuwe wet. De afgelopen twee jaar is het aantal regels in het ‘wetten en regelboek’ van LNV teruggebracht van 1700 naar minder dan 700 regels. Veel regels die niet of nauwelijks zijn gebruikt zijn ingetrokken en een hoop wetten zijn vereenvoudigd.

Op veterinair gebied waren er vijf wetten, twaalf Algemene Maatregelen van Bestuur en dertig ministeriële regelingen. Daarvoor in de plaats zijn er nu nog drie regelingen die onder twee wetten vallen. De Wet Dieren en dierlijke producten moet daar één wet van maken. Dit alles moet leiden tot een vereenvoudiging van de regels en een vergroting van de inzichtelijkheid.

Het realiseren van minder regels betekent overigens niet meteen dat de ondernemer de lastenverlichting ook ervaart. Dit is omdat het even duurt voordat het merkbaar is, maar ook omdat de beleving van de resterende lasten een belangrijke rol speelt. Hier valt te denken aan de betekenis van de regels en de kosten van naleving.

Verder gaat het om irritaties rond de wijze van uitvoering en handhaving. Minister Veerman heeft in de Tweede Kamer toegezegd ook het aspect van de zogeheten ‘beleefde lasten’ aan te pakken. Het onderzoek hoe dit te realiseren gaat nog plaatsvinden via keukengesprekken met boeren.

Meer informatie LNV realiseert doelstelling van 25% administratieve lastenverlichting

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.