Home

Achtergrond 183 x bekeken

Vier miljoen euro voor oogstschade 2002

Boeren die in 2002 oogstschade hebben geleden door zware regenval kunnen tussen 27 februari en 20 april een aanvraag doen voor een tegemoetkoming. Minister Veerman van LNV trekt vier miljoen euro uit voor deze regeling.

Dat heeft het ministerie gisteren bekend gemaakt. Voorwaarde voor deelname aan de regeling is dat de boeren op het moment van aanvraag een regenverzekering voor tenminste vijf jaar hebben afgesloten.

Sinds maart 2004 is schade aan gewassen als gevolg van zware regenval een verzekerbaar risico. Daarvoor was dat dus nog niet het geval. Om boeren te compenseren voor de geleden schade in 2002 en om deelname aan verzekeringen te stimuleren, heeft de minister de Tegemoetkomingsregeling oogstschade 2002 in het leven geroepen. Deze is vorige maand goedgekeurd door de Europese Commissie.

Alleen productverlies van dertig procent of meer wordt volgens deze regeling vergoed. Dit moet aangetoond worden met een taxatie- of schaderapport.

Uit schattingen van het ministerie van LNV blijkt dat het invullen van het aanvraagformulier en het verzamelen van documenten die meegezonden moeten worden, acht tot tien uur in beslag zal nemen. De gemiddelde kosten daarvan liggen tussen de 240 en 300 euro. Daarnaast is ook nog een accountantsverklaring nodig die volgens LNV tussen de 1000 en 1500 euro kost en een schade- of taxatierapport van tussen de 1000 en 5000 euro.

Naar verwachting zullen 100 tot 150 boeren een aanvraag indienen. Als het budget wordt overschreden, past LNV een evenredige korting toe.

Lees ook Groen licht voor vergoeding waterschade 2002
Lees ook Compensatie oogstschade 2002 nog niet zeker
Meer informatie Publicatie in de Staatscourant

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.