Home

Achtergrond 153 x bekeken

Toch al vrije toegang voor Poolse werknemers

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2007 vrije toegang voor Polen en werknemers uit zeven andere Oost-Europese landen die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie (EU). Dat heeft het kabinet besloten op voorstel van staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Van Hoof moest een paar maanden geleden nog de streefdatum van 1 januari 2007 loslaten, omdat niet alle vereiste voorbereidingen waren getroffen. Volgens de bewindsman is het grootste deel van de maatregelen genomen en zal een beperkt aantal op korte termijn worden afgerond.

Het aantal vacatures stijgt nu snel en het is steeds lastiger voor werkgevers om genoeg werknemers te vinden in Nederland of bij de oude EU-lidstaten. Het dicht houden van de grenzen betekent volgens het kabinet een rem op de economische groei en op de ontwikkeling van de werkgelegenheid.

Eerder heeft het kabinet al afgesproken begin volgend jaar vrij verkeer van werknemers in te voeren met de landen die in 2004 tot de EU toetraden. Om dit te realiseren zijn er verschillende maatregelen genomen. Werkgevers moeten bijvoorbeeld gelijk loon voor gelijk werk betalen. Het kabinet moest zorgen voor volwaardige en veilige huisvesting.

Voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië heeft het kabinet vorige week nog besloten de grenzen voorlopig dicht te houden. Zij vallen onder hetzelfde overgangsregime als waar de landen die in 2004 zijn toegetreden onder vielen. Na een jaar wil het kabinet evalueren hoe de arbeidsmigratie zich ontwikkelt en of voor deze landen het beleid soepeler kan.

Lees ook Grenzen blijven dicht voor Bulgaren en Roemenen
Lees ook Vrije toegang werknemers nieuwe EU-landen later dan gepland

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.