Home

Achtergrond 229 x bekeken

Flexibelere pachtwet

Het wetsvoorstel van minister Veerman en minister Donner voor een nieuwe pachtwet is ingediend bij de Tweede Kamer en als interim maatregel van kracht. De belangrijkste verandering is dat de nieuwe wet meer ruimte geeft aan eenmalige pacht.

De nieuwe wet is daarnaast een vereenvoudiging van de vorige pachtwet die veel te gecompliceerd en niet flexibel was. De Tweede kamer zal het wetsvoorstel binnenkort behandelen en waarschijnlijk zal die na goedkeuring begin volgend jaar officieel van kracht zijn.

Naast bedrijfspacht en kortlopende pacht zal voortaan ook eenmalige pacht mogelijk zijn die langer dan 6 of 12 jaar duurt. Voor deze pacht zal eenzelfde bescherming gelden als voor reguliere pacht. Ook is een prijstoets van toepassing. Voor pacht korter dan 6 jaar geldt de bescherming en de prijstoets niet. Deze kortlopende pacht kan ook anders dan nu meerdere keren achtereen worden verlengd.

De pachtkamers bij de rechtbanken en bij het Gerechtshof Arnhem blijven bestaan. Nieuw is de mogelijkheid van cassatie bij de Hoge Raad. De wijzigingen zijn tot stand gekomen na intensief overleg tussen de betrokken ministers en de organisaties van pachters en verpachters. Ze zullen worden opgenomen in het burgerlijk wetboek.

Lees ook Nieuwe pachtwet inclusief prijstoets
Lees ook Nieuwe pachtrecht wordt opgenomen in het Burgerlijk Wetboek
Meer informatie De volledige wet

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.