Home

Achtergrond 185 x bekeken

Elektronische I&R pas in 2008

De invoering van het elektronische identificatie- en registratiesysteem voor schapen en geiten laat een jaar langer op zich wachten dan gepland. Pas op 1 januari 2008 hoeven veehouders aan de nieuwe regels te voldoen.

Dat schrijft minister Veerman aan de Tweede Kamer. Dit jaar heeft eerst een proef plaats met het nieuwe systeem. Daarin worden de elektronische middelen getest. Zo’n honderd schapen- en geitenhouders nemen deel aan de zogeheten pilot. Vervolgens worden indien nodig nog aanpassingen aan het systeem gedaan.

De nieuwe I&R-regeling wordt opgelegd door Brussel. Maar Veerman is er zelf ook voorstander van omdat zich volgens hem vaak wantoestanden in de handel voordoen. Onder de regels die in 2008 ingaan, worden alle bewegingen van schapen en geiten elektronisch geregistreerd en vastgelegd in een centrale database. Veehouders, handelaren en markten worden daartoe uitgerust met de benodigde leesapparatuur.

In de praktijkproef wordt op aandringen van LTO ook nog een alternatief systeem getest. Daarin worden de gegevens niet in een centrale database vastgelegd, maar in vervoersdocumenten en bedrijfsregisters. Veerman heeft echter al aangegeven de voorkeur te geven aan de eerste optie.

Lees ook Elektronische identificatie schapen en geiten vanaf 2007
Meer informatie Brief van minister Veerman

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.