Home

Achtergrond 208 x bekeken

Minder agrarische bedrijfsmiddelen op nieuwe Farbolijst

De Farbolijst telt dit jaar minder arbeidsmiddelen die in de land- en tuinbouw worden gebruikt dan in 2005. Ruim tien toepassingen voor deze sector zijn van de lijst afgevoerd, terwijl er slechts een is toegevoegd.

Nieuw op de lijst is de mestschuifrobot. Hiermee kan zonder fysieke belasting mest in de roosters in de stallen geschoven worden. Om in aanmerking te komen voor subsidie op een dergelijk apparaat, kunnen boeren een aanvraag indienen bij Agentschap SZW.

Er is echter ook een flink aantal arbovriendelijke middelen van de lijst verdwenen. Zo kunnen boeren en tuinders niet langer met subsidie een kluitenrooimachine, zelfrijdende schudmachine of landbouwtrekker aanschaffen. Die laatste was juist een van de populairste producten op de lijst. De reden voor het verwijderen van deze middelen is dat ze volgens het agentschap inmiddels voldoende zijn gestimuleerd door de regeling

Via de Farboregeling kunnen ondernemers tot tien procent subsidie ontvangen als zij een arbovriendelijk bedrijfsmiddel van de lijst aanschaffen. Er wordt maximaal 25.000 euro per toepassing vergoed.

Om in aanmerking te komen moet de factuurdatum in 2006 liggen. Ook moeten de kosten meer dan 2.500 euro bedragen. Er wordt geen subsidie verleend voor het bedrijfsklaar maken van een arbeidsmiddel of onderhoud van toepassingen.

Lees ook Farbo-regeling geen ongeoorloofde staatssteun
Lees ook Subsidie voor arbovriendelijke innovatie
Meer informatie De nieuwe Farbolijst

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.